Een tweede leven voor galerijflats

In de wijk Palenstein zijn al een aantal flatgebouwen gesloopt. Maar er zijn ook verrassende mogelijkheden voor behoud van galerijflats.

Forum Cafe Bibliotheek

2711 EC Zoetermeer

n.t.b.

1:00 tot 1:00

Galerijflats werden in de jaren zestig van de vorige eeuw in grote aantallen gebouwd. Zo’n vijftig jaar later zijn veel van deze gebouwen gedateerd en aan groot onderhoud toe.  In de wijk Palenstein zijn al een aantal flatgebouwen gesloopt. Maar er zijn ook verrassende mogelijkheden voor behoud van galerijflats.

Wat is het toekomstperspectief van de galerijflats in Driemanspolder en Meerzicht? Het bureau Hans van Heeswijk architecten heeft door heel Nederland flatgebouwen van een nieuw uiterlijk voorzien en laten zien dat er veel meer mogelijk is dan een nieuwe gevel alleen. Ook allerlei andere vernieuwingen kunnen worden doorgevoerd. Zoals het verlevendigen van dichte kopgevels en de begane grond, verbreden van balkons, verduurzamen, aanpassen van de entree of aanleggen van een daktuin. Dick de Gunst (Hans van Heeswijk architecten) laat inspirerende voorbeelden zien van galerijflats die na een grondige renovatie weer toekomstbestendig zijn. De Gunst is een van de auteurs van het boek ‘Nieuwe kansen voor de galerijflat ideeën en aanbevelingen voor de komende vijftig jaar‘

Joosje van Geest (Architectuurhistoricus TU Delft en auteur van de Architectuurgids Zoetermeer) vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Zoetermeerse flatgebouwen. Ook de kwaliteiten komen aan de orde. Veel galerijflats hebben immers ruime woningen, balkons en een riant uitzicht. Voorzieningen en openbaar vervoer liggen veelal in de buurt.
Na de lezingen kunt u vragen stellen en in gesprek gaan over galerijflats toen en in de toekomst.

Aanmelden: https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/over-zoetermeer-transformatie-galerijflats/

Locatie: Forum Cafe - Bibliotheek
Stadhuisplein 1, Zoetermeer

Foto 1: flatgebouwen in Driemanspolder, Zoetermeer
Foto 2: Ossip van Duivenbode - flatgebouw De Boel in Amsterdam ontwerp Hans van Heeswijk architecten

Locaties

Forum Cafe Bibliotheek
Stadhuisplein 1, 2711 EC Zoetermeer
Plan route