Dé uitagenda van Zoetermeer

Stadslezing - Ruimte voor creatieve broedplaatsen

Stadslezing over broedplaatsen met werkruimten voor kunstenaars en creatieve bedrijven. Bij De Besturing op de Binckhorst vinden ook allerlei evenementen plaats

Een broedplaats is een atelierverzamelgebouw voor kunstenaars en (startende) creatieve bedrijven. Zij vinden hier betaalbare werkruimte en kunnen er experimenteren.  De Baztille is een bekend Zoetermeers ateliergebouw. In deze lezing vertelt kunstenaar Aldo Kroese (De Besturing) het verhaal over het aansprekende makerscollectief De Besturing in de Binckhorst, Den Haag. Hier werken meer dan 40 kunstenaars, ontwerpers en andere makers. Zij ontwikkelen ook gezamenlijke projecten. Kruisbestuiving tussen de verschillende kunstenaars en creatieven levert vaak innovatieve ideeën op. En er is een grote ruimte die voor allerlei evenementen en tentoonstellingen gebruikt kan worden.

Ria de Waal (makelaar broedplaatsen Den Haag, Moore) vertelt waarom de broedplaatsen van meerwaarde zijn voor de stad. Vaak maken de huurders van broedplaatsen hun werk zichtbaar, organiseren zij activiteiten voor de wijk of is er horeca. Zo wordt de broedplaats een interessante plek. In steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam worden broedplaatsen daarom gericht ingezet om de waardering voor de ontwikkeling van gebieden te verbeteren.

Zoetermeer scoort laag op het gebied van cultuur [Atlas voor Gemeenten]. In vergelijking met andere steden is het aanbod niet hoog en er is weinig ruimte bestemd voor creatieve bedrijven. Niet verwonderlijk, want in een New Town heeft groei van de culturele sector tijd nodig. Maar er ontstaat nu wel ruimte. In ontwikkelgebied De Entree staan langs de Afrikaweg veel kantoren leeg. En bij bedrijventerrein Rokkehage staat de gevangenis leeg. Welke (tijdelijke) mogelijkheden ontstaan hier?

Aanmelden op www.architectuurpuntzoetermeer.nl

Locatie Forum Café in het StadhuisForum


Terug naar overzicht

Gratis

Stadhuis-Forum Zoetermeer

2711 CE Zoetermeer

n.t.b.

1:00 tot 1:00

Architectuurpunt Zoetermeer

  info@architectuurpuntzoetermeer.nl   Judith Schotanus

Locaties

Stadhuis-Forum Zoetermeer
Stadhuisplein 1, 2711 CE Zoetermeer
Plan route