Dé uitagenda van Zoetermeer

Genomineerden Kunst- & Cultuurprijs Zoetermeer 2020 bekend

Het jaar 2020 is een bijzonder creatief jaar geworden en zo ook de nominaties voor de Kunst- & Cultuurprijs Zoetermeer. Het vijftal dat kans maakt op de prijs zijn: Survivalpop, Stoere Helden, Festival WKND & ‘SUB, Oberon en Ricardo Sibelo. Op 15 december 2020 zal in het Stadstheater de winnaar bekend gemaakt worden.

Voor alweer de zestiende keer wordt, op initiatief van de gemeente Zoetermeer en Floravontuur Promotie Zoetermeer, de Kunst- & Cultuurprijs voor Zoetermeer toegekend. Deze creatieve prijs is bestemd voor personen, groepen of instellingen die het afgelopen jaar zich op verrassende of vernieuwende manier onderscheiden hebben van de rest op het gebied van kunst of cultuur.

Nieuw dit jaar is dat niet het publiek, maar een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt van een geldprijs van € 750,- en van het 'het Bronzen Visdiefje'. Dit is de naam van het beeldje dat speciaal door de Zoetermeerse kunstenares, Fieke Hordijk, voor deze prijs is ontworpen. Ook nieuw dit jaar is de toevoeging van de Stimuleringsprijs. Een extra prijs om waardering uit te spreken voor de opkomende talenten van Zoetermeer.

De spannende uitreiking zal plaatsvinden op dinsdag 15 december 2020 om 20.00 uur in het Stadstheater.

Dit zijn de genomineerden van 2020:

Survivalpop
SURVIVALPOP is een concept ter ondersteuning ten behoeve van de evenementen- en artiestenwereld. Zo blijft deze branche op een leuke manier ‘in the picture’! Vanaf het begin van de zomer is SURVIVALPOP gestart met speciale quarantaine-edities waarin wekelijks één 'little-one-man-show' werd geplaatst op YouTube en Facebook. Deze traditie hebben ze tot de dag van vandaag volgehouden, er komt nog steeds iedere week een video online. In deze (‘safe’ opgenomen) mini-clips komt altijd één (solo)artiest in beeld.
Dit zijn zangers/zangeressen die door corona geen boekingen meer hebben, maar op deze manier toch even een ‘laagdrempelig’ podium krijgen. Het concept is een initiatief van Sweet Lake Events. De organisatie en regie ligt in handen van Etiënne Bakker, het camerawerk wordt verzorgd door Ron Jenner en de presentatie door John Tuinebreijer.

Stoere Helden
Museum De Voorde vroeg aan Zoetermeerders om hun Stoere Helden tijdens corona te nomineren. Mensen die in coronatijd iets extra's voor anderen hebben gedaan. Uit de nominaties hebben ze twaalf Stoere Helden geselecteerd. Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van der Burg, is op pad gegaan door Zoetermeer. Hij heeft de twaalf Stoere Helden speciaal voor deze tentoonstelling in hun leefomgeving of op hun werk gefotografeerd. Samen met partners Terra Art Projects en Ateliers BaZtille zet Museum De Voorde de Stoere Helden op een bijzondere manier in het zonnetje. Ze zijn gekoppeld aan twaalf Zoetermeerse kunstenaars. De kunstenaars hebben een kunstwerk voor de helden gemaakt. De kunstwerken vertellen het verhaal van de Stoere Held door de ogen van de kunstenaar. De kunstwerken zijn een ode en een bedankje tegelijk. Na de tentoonstelling worden ze aan de Stoere Helden geschonken. Tot die tijd vormen ze een inspiratie voor grote en kleine heldendaden.

 

Festival WKND & ‘SUB
Festival WKND is inmiddels in 3 edities uitgegroeid tot een groots en gratis in- en outdoor familiefestival en trekt per editie gemiddeld 20.000 tot 30.000 bezoekers. De kracht van het festival ligt voornamelijk in de diversiteit van jong tot oud en elke culturele komaf waar verbindingen worden gelegd in verschillende gelederen van de (Zoetermeerse) samenleving.

Met de jaarlijkse programmering en opzet van het festival wordt dan ook heel doelbewust gekozen, dat een ieder zich hierin toegankelijk voelt en door de laagdrempeligheid hiervan elkaar ontmoet en cultureel verrijkt. Tevens biedt het podium van Festival WKND naast de nationale en internationale artiesten een platform voor nieuwe en opkomende talenten, die voor het eerst een kans krijgen om op een echt festivalpodium op te kunnen treden en zich hierdoor mee te kunnen laten liften met de grote toppers.

Festival WKND heeft als voornemen om met de eerstvolgende editie vanuit het bestaande format zich op het gebied van sport & kunst uit te gaan breiden, waardoor er ook op andere flanken binnen de stad verbindingen worden gelegd, maar tegelijkertijd ook een ontwikkeling plaats vindt van educatieve en actieve activiteiten voor de festivalbezoekers. Festival WKND is een happy feeling festival voor iedereen!

OBERON
OBERON was een bijzondere theaterwandeling door de wereld van de elfen in het Zoetermeerse Buytenpark. Toen de musical NAPOLEON door de coronamaatregelen geen doorgang kon vinden, verzon Storytellers met OBERON een alternatief. Om toch theater te kunnen maken en publiek coronaproof te kunnen ontvangen werd het gehele Buytenpark als podium gebruikt. Bezoekers werden bij het vallen van de avond door een gids vanaf SnowWorld rondgeleid door het Buytenpark. In kleine groepjes bezochten ze elf speciaal gemaakte acts uit de wereld van elfenkoning Oberon en zijn gemalin Titania. Ze stonden oog in oog met eenhoorns, maakten de strijd tussen water en vuur mee en zagen de elfen dansen en zingen op het water. Drie avonden lang was het Buytenpark in de ban van de elfen. Een uniek evenement, waarbij cultuur en natuur elkaar versterkten. Meer dan 50 acteurs, zangers, dansers, musici en vuurspuwers maakten van OBERON een onvergetelijke gebeurtenis.

Ricardo Sibelo
“Het is hartstikke leuk om zeker in deze tijden toch met elkaar te zijn en gezellig te dansen! Wel op 1,5 meter afstand. Superfijn, maar we zijn wel afhankelijk van het weer…..”  dit zijn enkele reacties van de leerlingen van The Dance Studio Ricardo Sibelo.

Dansen is een vak. Ook al doe je het voor je plezier. Online dansles geven op een hoog niveau is moeilijk. Je hebt de ruimte nodig om de oefeningen goed uit te kunnen voeren en om je techniek te verbeteren. Die heb je niet in huis.

Ricardo Sibelo gebruikte deze zomer om met zijn leerlingen een mooie openluchtvoorstelling te maken. Zo werd er een groot toneel gebouwd tegen de gevel van de studio. Op deze wijze konden de leerlingen, met het in acht nemen van de 1,5 meter, een prachtige voorstelling neerzetten. In deze corona crisistijd overwint de creatieve geest. Ondanks deze moeilijke tijden moet de mens blijven genieten! Positief zijn en optimistisch zijn is hun motto. Come and enjoy the dance with us.

Geschreven: 11 november 2020 in Tips & Nieuws